Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Ομιλία Γιάννη Μανιάτη για τις ΑΠΕ




Στη σημασία των ΑΠΕ για την εθνική οικονομία στάθηκε ο Γιάννης Μανιάτης, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, κατά τη σημερινή 12η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Ενεργειακή Αποδοτικότητα (EUFORES).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
«Με μεγάλη μου χαρά, σας καλωσορίζω στη 12η Διακοινοβουλευτική Συνάντηση για τις Ανανεώσιμες Πηγές και την Εξοικονόμηση Ενέργειας, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι πιο δραστήριοι Βουλευτές στην Ευρώπη στον τομέα αυτόν, εκπρόσωποι κυβερνήσεων, της βιομηχανίας και της επιστήμης είναι παρόντες. Με την πεποίθηση ότι θα έχουμε ένα ιδιαίτερα παραγωγικό συνέδριο, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία σας.

Η Ελλάδα βιώνει μία πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση και για να αναδυθεί μία νέα βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία, δεν απαιτούνται μόνο διαρθρωτικές αλλαγές σε πολλούς τομείς αλλά και στενή συνεργασία με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Το φετινό συνέδριο του EUFORES είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της συνεργασίας που απαιτείται.

Η Ελλάδα σήμερα δικαιούται να βρεθεί σε μια νέα αφετηρία ανάπτυξης. Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τεράστιες θυσίες προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή. Οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup της Δευτέρας πρέπει να πάρουν μια απόφαση βιώσιμη και οριστική. Το χρέος της Ελλάδας δεν πρέπει πια εφεξής να αποτελέσει θέμα διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ.

Οι δράσεις Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας είναι μία αισιόδοξη και πολλά υποσχόμενη διέξοδος. Η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στον ενεργειακό κλάδο που αποτελεί μοχλό ανάπτυξης, προσελκύει επενδύσεις και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Η κλιματική αλλαγή κάνει επιτακτική την ανάγκη για μετασχηματισμό και εξορθολογισμό του ενεργειακού μείγματος, σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Πέραν αυτού, η ανάγκη για ενεργειακή αυτονομία αλλά και η έλλειψη ενεργειακών πόρων μας οδηγεί στο να σχεδιάσουμε το μέλλον μας βασισμένο στις ΑΠΕ, να διερευνήσουμε τα εγχώρια κοιτάσματα υδρογονανθράκων και να επενδύσουμε σε ένα νέο γεωστρατηγικό πλαίσιο για τους αγωγούς φυσικού αερίου.
Έχει μεγάλη σημασία για την γεωπολιτική ισορροπία της ευρύτερης περιοχής να γίνει συνείδηση ότι η Ελλάδα αποτελεί το προκεχωρημένο φυλάκιο της ασφάλειας και της ειρήνης ολόκληρης της Ευρώπης. Τα τεράστια οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα του ευρωπαϊκού νότου, σε συνδυασμό με τους εμφύλιους πολέμους σε Συρία και Λίβανο, την πολιτική αστάθεια και τις συγκρούσεις σε Αίγυπτο, Λιβύη, Τουρκία, Παλαιστίνη συνιστούν ένα εκρηκτικό μείγμα, που απειλεί την καρδιά της Ευρώπης, το σκληρό πυρήνα των χωρών ΑΑΑ. Είναι προς όφελός τους να συνειδητοποιήσουν ότι η ασφάλεια της ευρωζώνης και η ασφάλεια των κοινωνιών τους, περνά μέσα από μια δυνατή Ελλάδα, με ισχυρή οικονομία και όρθια κοινωνία.
Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ και η εξοικονόμηση ενέργειας και η χώρα εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης.

H εγκατεστημένη ισχύς όλων των μορφών ΑΠΕ στη χώρα μας είχε ξεπεράσει τα 2,500MW στο τέλος του 2011, παρουσιάζοντας αύξηση σε σύγκριση με το 2010 κατά 44%.

Αντίστοιχα, ο κατασκευαστικός τομέας δημιουργεί το 20% των θέσεων εργασίας και το 9% του ΑΕΠ. Τα κτίρια είναι υπεύθυνα για το 36% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας. Μόνο στα δημόσια κτίρια οι ενεργειακές δαπάνες ξεπερνούν κάθε χρόνο τα 450 εκατ. ευρώ.
Στοχεύοντας στη μέγιστη δυνατή διείσδυση μέτρων ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας, υλοποιούνται πολλά προγράμματα, με δικαιούχους και φορείς υλοποίησης, τόσο ιδιώτες, όσο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το δημόσιο τομέα. Ο συνολικός προϋπολογισμός των δράσεων πλησιάζει τα 2 δις ευρώ. Ήδη πάνω από 80.000 ελληνικά νοικοκυριά έχουν υποβάλλει αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα ενεργειακής θωράκισης των κατοικιών. Από αυτές, έχουν ήδη ενταχθεί τα 10.000 νοικοκυριά.

Η προώθηση όλων των παραπάνω προγραμμάτων θα δημιουργήσει 10-15.000 νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της οικοδομής.

Στη διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης η ενέργεια και οι φυσικοί πόροι της χώρας (αέρας, ήλιος, γεωθερμία, υδρογονάνθρακες, μεταλλεύματα, κ.α.) αποτελούν έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες ελπίδας και προοπτικών. Ο δεύτερος πυλώνας, οι άνθρωποι, δηλαδή η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα, η δημιουργικότητα, η κοινωνική αλληλεγγύη, ο σεβασμός στους κανόνες της Δημοκρατίας είναι το άλλο συστατικό για την Ελλάδα της ελπίδας.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησής μας, θα ενημερωθείτε για τις πολλές δράσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα. Θα ήθελα να κλείσω τονίζοντας κάτι που πιστεύω ακράδαντα, ότι «η πιο φτηνή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώθηκε ποτέ.»

Πηγή : http://www.energia.gr/article.asp?art_id=64113


Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου