Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Πορεία κατά της εξόρυξης χρυσού -Αθήνα 12/1/13! Όλα τα sites (φωτο)...


Μαζική και μαχητική η πορεία για τα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές

Εκατοντάδες κάτοικοι της Χαλκιδικής κατέβηκαν το κέντρο της Αθήνας για να διαδηλώσουν κατά των μεταλλείων χρυσού που θα καταστρέψουν για τις επόμενες γενιές την περιοχή τους. Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στο κέντρο της Αθήνας και κατέληξαν έξω από τη Βουλή. Υπολογίζεται ότι η πορεία είχε 1.500 άτομα.
Η πορεία περνάει από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη, διμοιρίες ΜΑΤ είναι χαλαρές στα γύρω στενά.



Πορεία για τα μεταλλεία χρυσού στο κέντρο της Αθήνας


Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτήν την ώρα στο κέντρο της Αθήνας επιτροπές αγώνα ενάντια στα μεταλλεία του Χρυσού της Χαλκιδικής.

Η πορεία κατευθύνεται δια μέσου της οδού Σταδίου, που είναι κλειστή, προς την πλατεία Συντάγματος.

Οι εκατοντάδες διαμαρτυρόμενοι επέλεξαν έναν πρωτότυπο τρόπο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική κρατώντας έναν επιτάφιο, που αποτελείται «από λίγα μόνο δέντρα, από τα χιλιάδες που κόβονται στις Σκουριές» όπως χαρακτηριστικά λένε.

Επίσης ορισμένοι από τους διαδηλωτές φορούν στολές για την προστασία από τοξικά απόβλητα τις οποίες χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία.

Στην κορυφή της πορείας βρίσκεται ομάδα «αγανακτισμένων μοτοσυκλετιστών» από την Αθήνα


ΟΧΙ ΣΤΟ ΧΡΥΣΟ. Η πορεία στην Αθήνα. Συνεχής ενημέρωση.

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1 μ.μ. η διαδήλωση ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, με πολύ παλμό και διαρκή συνθήματα. Σε 2,5-3.000 εκτιμάται η συμμετοχή του κόσμου.

1.15 μ.μ.: Η πορεία ολοκληρώθηκε στο Σύνταγμα, όπου παραμένουν αρκετοί διαδηλωτές. Αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην καναδική πρεσβεία για να επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας (η πρεσβεία είναι ιδιαίτερα «δραστήρια» στην προώθηση των συμφερόντων της καναδικής εταιρείας που θέλει να εγκαταστήσει το τερατώδες μεταλλείο χρυσού στη Χαλκιδική). Υπάρχει, ας θυμίσουμε, και κάλεσμα για πορεία, για τα μεταλλεία επίσης, την Τρίτη 15/1/13.


1.05 μ.μ.:  Σαν υπενθύμιση, οι διαδηλωτές άφησαν τα δεντράκια στον φράχτη μπροστά στον Αγνωστο και τη Βουλή.


13.00 Από alterthess η περιγραφή (12.40):

Μπροστά στο κτίριο της Βουλής βρίσκεται αυτήν την ώρα η κεφαλή της πορείας που ξεκίνησε από τα Προπύλαια. Πλήθος κόσμου συμμετέχει φωνάζοντας συνθήματα, ενώ κάποιοι διαδηλωτές φορούν στολές για την προστασία από τοξικά απόβλητα τις οποίες χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία.

Στην πορεία συμμετέχουν επίσης μαθητές, μαζί με τους κατοίκους που έχουν φτάσει από πολλές περιοχές της Χαλκιδικής.

12.50 μ.: Να σημειώσουμε πως από νωρίς το ελικόπτερο της αστυνομίας πραγματοποιεί συνεχώς πτήσεις πάνω από την περιοχή του κέντρου και της διαδρομής της διαδήλωσης.

12.45 μ.:  Στο Σύνταγμα αυτή την ώρα η πορεία ενάντια στις εξορύξεις (που, παρεμπιπτόντως, δεν πολυαναφέρεται στα ΜΜΕ). Στα Προπύλαια  υπάρχει ήδη συγκέντρωση αλληλεγγύης στις καταλήψεις. Από τηλέφωνο μάθαμε και για μπλόκο της αστυνομίας (ΜΑΤ) σε ομάδα ατόμων, διαφόρων ηλικιών, στη γωνία Ακαδημίας και Μαυρομιχάλη

12.35 μ.,Πριν από λίγο, στη Σταδίου βγαίνοντας προς Σύνταγμα.

12.15 μ.:  Ξεκίνησε η πορεία ενάντια στα μεταλλεία.

Έως τις 12.00 μ.:  Σε εξέλιξη η πολύ μαχητική, και αξιοπρεπέστατη από άποψη συμμετοχής, συγκέντρωση στα Προπύλαια ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική. Οι Επιτροπές κατοίκων της Χαλκιδικής έχουν φέρει μαζί και... σουβενίρ από το απειλούμενο δάσος (κομμένους κορμούς, ξύλα κ.λπ.) και δεν σταματούν να φωνάζουν συνθήματα. Τα πανό γράφουν «ναι στο νερό, όχι στο χρυσό», «εξόρυξη χρυσού με αίμα λαού», «να κλείσει το ορυχείο του θανάτου»

Η Πανεπιστημίου είναι εδώ και ώρα κλειστή στην κυκλοφορία, οι συγκεντρωμένοι -κάτοικοι και αλληλέγγυοι από την Αττική- έχουν κατέβει στο οδόστρωμα και σε λίγο θα ξεκινήσει η πορεία προς το Σύνταγμα. Να σημειώσουμε ότι στις 12 έχει συγκέντρωση στα Προπύλαια για αλληλεγγύη στιςκαταλήψεις, με την αστυνομία να έχιε πολύ ισχυρή παρουσία με ΜΑΤ και ασφαλίτες από τη Βιβλιοθήκη ως τα Εξάρχεια.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου