Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Ελάτε στο Μαύρο Αλώνι της Ιερισσού


Ο Εμμανουήλ Γεωργίου ήταν ένας από τους πολλούς Ιερισσιώτες αγωνιστές του 1821 που πολέμησε για την απελευθέρωση της Χαλκιδικής και στη συνέχεια όλης της Ελλάδας. Δίπλα του ήταν επίσης οι Ιερισσιώτες ήρωες Αστέριος Πέτρου, Ιωάννης Θεολόγου, Δημητρίου Γεώργιος, οι αδελφοί Παναγιώτης και Γεώργιος Γραφίδης, Χριστόδουλος Γεωργίου, Μπόικο Καραθανάσης, Στέργιος Γεωργίου, Ολύμπιος, Αθανάσιος και Κωνσταντίνος Βλαχομιχάλης (Βλάχοι στην καταγωγή εγκατεστημένοι στην Ιερισσό), Στεριανού Διανάς;, και πολλοί άλλοι.
Τους αγώνες της η Ιερισσός (όπως και σήμερα) τους πλήρωσε ακριβά!

Οι γενίτσαροι του Εμίν και του Γιουσούφ Πασά έσφαξαν, κατά την παράδοση, 400 Ιερισσιώτες στην τοποθεσία "του μαύρου νιου τ΄αλώνι". Από τότε την τρίτη ημέρα του Πάσχα στην τοποθεσία αυτή γίνεται μνημόσυνο για τους νεκρούς της επανάστασης του 1821 και χορεύεται ο ιδιότυπος "καγκελευτός χορός" που αναπαριστά την σφαγή αυτή!
Η Ιερισσός καλέστηκε να δώσει το αίμα των παιδιών της επίσης στις επαναστάσεις του 1854 με τον Α. Βλαχομιχάλη, του 1878 με τον Ι. Μαρίνο, στον Μακεδονικό αγώνα με τον καπετάν Γιαγλή και Τσόχα, στην απελευθέρωση του 1912 με τον Πέτρο Πάπα, στον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο με το ΕΛΑΝ κ.α!
Βαρύ τίμημα πλήρωσε η Ιερισσός για να είναι αυτός ο τόπος ελεύθερος.
Ένας τόπος που παραχωρήθηκε σήμερα χωρίς αιδώ σε ξένες πολυεθνικές εταιρείες και ντόπιους μεγαλοεργολάβους για να τον βιάσουν και να τον πετάξουν αργότερα ως άχρηστο στα σκουπίδια!
Φέτος η γιορτή στο Μαύρο Αλώνι αποκτά και το νόημα της αντίστασης!
Ας είμαστε όλοι εκεί!
Λαδιαβίτης

Βεβαίωση του Δημάρχου Σκάλας Αταλάντης για τους αγώνες του Ιερισσιώτη ήρωα του 1821 Εμμανουήλ Γεωργίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου