Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Δίψα για χρυσό...



Pascua Lama: Περιοχή των Άνδεων στα σύνορα Χιλής-Αργεντινής όπου βρίσκετε ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία open pit του κόσμου για την παραγωγή Χρυσού - Χαλκού.
Από την εξόρυξη έχει καταστραφεί μέρος των παγετώνων οι οποίοι τροφοδοτούν με πόσιμο νερό μεγάλο μέρος της Αργεντινής και της Χιλής με αποτέλεσμα πολλές χιλιάδες κατοίκων και στις δύο χώρες να στερούνται το βασικότερο αγαθό της ζωής,το νερό.

Το αποτέλεσμα;Ποτάμια στέρεψαν και μολύνθηκαν, αρρώστιες και οικονομική καταστροφή για τους κατοίκους. 

Στην αρχή η εταιρεία (Barrick Gold, από τις μεγαλύτερες του κόσμου) είχε υποσχεθεί ότι με ''καθαρές'' και ''καινούργιες'' τεχνολογίες θα μείωνε στο ελάχιστο το περιβαλλοντικό κόστος στα πλαίσια μιας υπεύθυνης και αιμοφόρου μεταλλουργίας .Οι κάτοικοι τους πίστεψαν, αλλά 7 μόλις χρόνια μετά ο αντίκτυπος στις ζωές των πολιτών και την οικονομία τεράστιων περιοχών είναι καταστροφικός . Οι κάτοικοι παρά το ξύλο από την αστυνομία και τις απειλές της εταιρείας, κατάφεραν να κλείσουν το ορυχείο αλλά πλέον ήταν πολύ αργά.
Η μεταλλουργία χρυσού θεωρείτε παγκοσμίως η πιο βρώμικη και ενεργοβόρος βιομηχανία. 

Κάθε μέρα χρησιμοποιεί τόννους κυανίου,εκρηκτικών και πολλές χιλιάδες λίτρα πόσιμου νερού τόσο για τις ανάγκες της μεταλλουργίας ,όσο και για την αποστράγγιση του open pit.

Τα υλικά της εξόρυξης δεν επανατοποθετούνται στο open pit ,αλλά αποθηκεύονται υποτίθεται για ΠΑΝΤΑ , σε τεράστιες λίμνες τελμάτων ,μολυσμένα πια με βαρέα μέταλλα και τοξικές ουσίες όπως (μόλυβδος,κυάνιο,αρσενικό,υδράργυρος κτλ).
Ο κρατήρας που μένει πίσω μετά την εξάντληση των αποθεμάτων μετατρέπετε σε μια ωραία τοξική λιμνούλα, κατάλληλη για ΤΙΠΟΤΑ παρά μόνο για όξινη απορροή στις γύρο περιοχές.

Στην περιοχή μας όπου Άνδεις βάλτε Κάκκαβος ,όπου Barrick Gold,Ελληνικός Χρυσός.
ΟΙ ίδιες υποσχέσεις τάχα για καθαρή μεταλλουργία και ''ολοκαίνουργιες'' θαυματουργές τεχνολογίες, που θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά παγκοσμίως στην Ελλάδα (Πόσο μάγκες είμαστε!!!) για την παραγωγή χρυσού(Flash smelting).

Η ίδια διαφθορά των κρατικών θεσμών οι οποίοι με συνοπτικές διαδικασίες (Νομαρχιακό συμβούλιο,Δήμαρχος Αριστοτέλη) έδωσαν το ''ΟΚ'', χωρίς καν να έχουν διαβάσει έστω την ΜΠΕ της εταιρείας,πόσο μάλλον τις εκθέσεις ανεξάρτητων φορέων(ΑΠΘ,ΤΕΕ) όπου ξεγυμνώνουν τα ψέματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου