Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Ιερισσός: Αναβίωση του εθίμου της Πιπερούς


Την Κυριακή 22 Ιουνίου 2014 πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η αναβίωση του τοπικού εθίμου της Πιπερούς στην Ιερισσό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιερισσού «Ο Κλειγένης».

Το έθιμο έδωσε το μήνυμα για το πόσο σημαντική είναι η φύση με τα αγαθά της για τον άνθρωπο.

Συμμετείχαν τα Χάλκινα της Γουμένισσας και τα εξής χορευτικά συγκροτήματα:

Λαογραφικός Όμιλος Πολυγύρου,
Πολιτιστικός Σύλλογος Σάρτης «Η Αφησιά»,
Πολιτιστικός Σύλλογος Πυργαδικίων «Η Αφθόνη»,
Πολιτιστικός Σύλλογος Μεταγγιτσίου «Νέα Άσσα»,
Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Λαγκαδά «Μυγδονία»,
Πολιτιστικός Σύλλογος Μεταμόρφωσης,
Χορευτική Ομάδα Νικήτης «Νεάκιτος»,
Χορευτικό Συγκρότημα Νεανικής Εστίας «Ζωοδόχος Πηγή» Αμπελοκήπων.

Τα χορευτικά, η παραδοσιακή χορωδία του Κλειγένη και η Πιπερού ξεκίνησαν να διασχίζουν την ιστορική κωμόπολη χορεύοντας με τη συνοδεία του κόσμου και με τελικό προορισμό την κεντρική προβλήτα στην παραλία της Ιερισσού.
Ο ενθουσιασμός και η χαρά των ανθρώπων που παρευρέθηκαν ήταν απερίγραπτη. Ο κόσμος στις γειτονιές πετούσε νερό στην Πιπερού με οποιονδήποτε τρόπο μέσα από τα μπαλκόνια και τις αυλές του. Σε όλη τη διαδρομή υπήρχαν στάσεις με τραπέζια στρωμένα και γεμάτα από τοπικά εδέσματα, φτιαγμένα όλα από γυναίκες της Ιερισσού. Φτάνοντας στην παραλία στήθηκε γλέντι που συμμετείχαν τα χορευτικά συγκροτήματα, οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και ένας μεγάλος αριθμός τουριστών που βρέθηκαν χθες στο χωριό μας.


Τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κ.Μ Κατερίνα Ζωγράφου και Δημήτριος Τζιρίτης, ο νεοεκλεγής δήμαρχος Δ. Αριστοτέλη Γιάννης Μίχος,πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Λιμεναρχείου Ιερισσού και των συλλόγων του δήμου Αριστοτέλη.

Ευχαριστούμε τα χορευτικά συγκροτήματα που συμμετείχαν αγκαλιάζοντας με όλη τους την ψυχή αυτή την εκδήλωση, τον κόσμο που παρευρέθηκε και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές και στις κυρίες της Ιερισσού που μαγείρεψαν τα εδέσματα που υπήρχαν στα τραπέζια. Ευχαριστούμε επίσης τους οικονομικούς χορηγούς μας, που στηρίζουν τις δράσεις μας και είναι πάντα δίπλα μας.

Για ακόμη μια φορά νίκησε ο εθελοντισμός το μεράκι και η αγάπη για τον τόπο μας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου