Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Τροπολογία νομιμοποιεί το αυθαίρετο εργοστάσιο της Ελλ. Χρυσός


Νομιμοποιεί με φωτογραφικές διατάξεις την αυθαίρετη οικοδόμηση εργοστασίου στις Σκουριές, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα δάση, που έχει εισαχθεί προς συζήτηση στο θερινό τμήμα της Βουλής. H δόμηση του εργοστασίου εντάσσεται στην επένδυση της Ελληνικός Χρυσός και της Eldorado Gold για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου έναν μήνα, μετά από καταγγελίες κατοίκων, αποκαλύφθηκε ότι το υπό κατασκευή εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές δεν είχε άδεια οικοδόμησης. Παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για διαδικασία δόμησης, η εταιρεία, την ενέταξε στην άδεια εγκατάστασης ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού.

Τώρα, μία τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα δάση του ΥΠΕΚΑ
προβλέπει ότι η έγκριση εγκατάστασης ηλεκτρολογικού εξοπλισμού συνιστά αυτόματα έγκριση δόμησης, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται ειδική άδεια. Στην τροπολογία, που δημοσίευσε το alterthess.gr, αναφέρεται συγκεκριμένα: «Για τα πρόχειρα ή κινητά καταλύματα του άρθρου 7 παράγραφος 3 του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών εντός μεταλλευτικού ή λατομικού χώρου δεν απαιτείται ούτε έγκριση δόμησης ούτε άδεια δόμησης, παρά μόνο υπεύθυνη δήλωση του αρμόδιου μηχανικού περί της στατικής επάρκειας αυτών».

Παράλληλα, προβλέπεται ότι τα ζητήματα δόμησης σε μεταλλευτικές δραστηριότητας θα εγκρίνεται πλέον από το υπουργείο Περιβάλλοντος και όχι από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία.

Σημειώνεται ότι η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κατερίνα Ιγγλέζη, κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου την περασμένη εβδομάδα, είχε επισημάνει ότι φωτογραφίζονται τα συμφέροντα της Ελληνικός Χρυσός, καθώς «στις περιπτώσεις επιτρεπτών παρεμβάσεων του παρόντος νόμου για την έγκριση δόμησης και την άδεια δόμησης τυχόν κτιριακών εγκαταστάσεων που ανεγείρονται κατά τις κείμενες διατάξεις, δεν απαιτείται η ύπαρξη "προσώπου γηπέδου", όπως αυτή ορίζεται κάθε φορά από ειδικές ή γενικές διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας».

Πέραν της Ελληνικός Χρυσός, τις εν λόγω διατάξεις του νομοσχεδίου θα μπορούν να χρησιμοποιούσουν και άλλοι μελλοντικοί επενδυτές σε δασικές περιοχές.

Από TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου