Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Ο Σταύρος Θεοδωράκης «επιφυλακτικός» για τα χρυσωρυχεία Περάματος και Σαπών, όχι όμως των Σκουριών Χαλκιδικής


Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σε δημοσιογράφους και πολίτες στην Αλεξανδρούπολη το μεσημέρι της Κυριακής ο πρόεδρος του κόμματος Ποτάμι κ. Σταύρος Θεοδωράκης ερωτήθηκε από το pamemprosta.org για τη θέση του για τις «αειφόρες» επενδύσεις χρυσωρυχείων με χρήση κυανίου και ανοικτά ορύγματα σε Πέραμα Έβρου, Σάπες και Σκουριές Χαλκιδικής.

Ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι έχει πολλές επιφυλάξεις για τις συγκεκριμένες προτάσεις επένδυσης στην περιοχή μας (εννοεί Σάπες και Πέραμα). Δεν αναφέρθηκε όμως καθόλου στις Σκουριές όπου η Eldorado Gold προχωρά στην καταστροφή του δάσους παρά την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας στα ανοικτά ορύγματα, τη χρήση κυανίου και αρσενικού και τις γιγαντιαίες εξορύξεις χρυσού που θα μετατρέψουν σε σκόνη ολόκληρα βουνά.


Στη συνέχεια τόνισε ότι δεν πιστεύει στο «όχι σε όλα» και γενικά στη μη αξιοποίηση του υπεδάφους και του ορυκτού πλούτου. Στη θέση του αυτή συμφωνούν οι περισσότεροι που αντιτίθενται στις καταστροφικές εξορύξεις χρυσού, ήδη στην περιοχή μας υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση για τηναξιοποίηση του ζεολίθου.

Από εκεί και πέρα, η θέση του ότι για επενδύσεις όπως του χρυσού δεν αποφασίζουν τα κόμματα (ή τα κινήματα όπως θέλει να περιγράφει το Ποτάμι) και η πολιτική, είναι επιεικώς απαράδεκτη. Τα κόμματα είναι υπεύθυνα για το σχεδιασμό και τις προτεραιότητες των κυβερνήσεων που στηρίζουν. Τα κόμματα δεν είναι άμοιρα ευθυνών για την προώθηση επενδύσεων εταιρειών που διχάζουν τις τοπικές κοινωνίες, που χρησιμοποιούν την «εταιρική κοινωνική ευθύνη» για την «ενίσχυση» αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων στην προσπάθεια επηρεασμού της κοινής γνώμης υπέρ τους, που καταστρέφουν το περιβάλλον ανεπανόρθωτα και μετατρέπουν περιοχές ολόκληρες σε κρανίου τόπο για τις επόμενες γενιές…

Για τις επενδύσεις που προωθούνται σε μία περιοχή δεν μπορεί να είναι υπεύθυνα τα δικαστήρια της χώρας και το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης. Κανείς δεν ισχυρίζεται, άλλωστε, ότι οι εταιρείες των χρυσοθήρων αδειοδοτούνται παράνομα ή εξορύσσουν παράνομα (αν και πολλάκις έχουν συλληφθεί επ” αυτοφόρω να λειτουργούν χωρίς τις απαραίτητες άδειες και εδώ και στη Χαλκιδική). Το σχεδιασμό όμως τον κάνουν οι Περιφέρειες, τα υπουργεία και τελικός υπεύθυνος για τις προτεραιότητες και την υλοποίηση των πολιτικών είναι οι κυβερνήσεις (θυμίζω πως σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες – Γερμανία, Τσεχία, Ουγγαρία – έχει απαγορευτεί η χρήση κυανίου στην εξόρυξη χρυσού, αυτό το έκαναν οι κυβερνήσεις και όχι τα δικαστήριά τους ενώ στις πολιτείες της Montana και του Wisconsin στις ΗΠΑ απαγορεύεται η χρήση κυανίου στην εξόρυξη χρυσού από το 1998 και το 2001 αντίστοιχα – δείτε άρθρο του 2012 για τις απαγορεύσεις χρήσης κυανίου που ισχύουν παγκοσμίως καιάρθρο του 2013 στο Huffington Post).

Αν ισχύουν όσα λέει ο κ. Θεοδωράκης, δεν υπάρχει λόγος οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν το κόμμα του για να κυβερνήσει εφόσον θα γνωρίζουν ότι θα κυβερνούν και θα αποφασίζουν για την ανάπτυξη κάθε περιοχής τα δικαστήρια της χώρας.

Την απάντηση του κ. Θεοδωράκη μπορεί να την εκλάβει κανείς όπως επιθυμεί. Ήδη χθες μιλώντας με φίλο δημοσιογράφο μου είπε πως η αίσθησή του από την τοποθέτηση του αρχηγού του Ποταμιού ήταν ότι λέει ναι στο χρυσό, ο Σωτήρης Μπουζάρας από το RodopiNews.gr (διαδικτυακός υπέρμαχος των «επενδύσεων» των χρυσοθήρων και ταξιδιώτης της Eldorado Gold σε Χαλκιδική και Σμύρνη) «πανηγυρίζει» ήδη (βάζοντας bold στα σημεία της εισήγησης Θεοδωράκη στα περί νομιμότητας και δικαστικών αποφάσεων)…

Είναι σίγουρο ότι τοπικά στελέχη του Ποταμιού πιστεύουν ότι οι επενδύσεις χρυσού θα είναι καταστροφικές για την περιοχή μας. Έχουν όμως να κάνουν πολλή δουλειά ακόμη για να γίνουν πιο ξεκάθαρες και κατηγορηματικές οι θέσεις του αρχηγού τους και του κινήματος γενικότερα.

Δείτε το βίντεο και διαβάστε την απομαγνητοφώνηση, βγάλτε τα συμπεράσματά σας.


(Πηγή απομαγνητοφώνησης: http://topotami.gr/nea/den-charizoume-tis-gitonies-stous-fasistes/ με κάποιες διορθώσεις)

pamemprosta.org: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Και η δεύτερη ερώτηση, εάν μου επιτρέπετε, είναι για ένα θέμα τοπικό. Εκτός από της ΕΟΖ μας απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα της επένδυσης των χρυσωρυχείων που προβλέπεται να γίνουν στο Πέραμα και άλλη μια στις Σάπες από την Eldorado και τις θυγατρικές της στην περιοχή μας.

Θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η θέση του κόμματός σας γι’ αυτές τις επενδύσεις, όπως και στη Χαλκιδική που είναι πάλι η ίδια εταιρεία. Και εάν είστε υπέρ ή κατά αυτής της ανάπτυξης η οποία κατά τις εταιρείες είναι αειφόρος, αλλά κατά πολλούς από εμάς δεν είναι αειφόρος και καταστρέφει το περιβάλλον με τη χρήση κυανίου και με τα ανοιχτά ορύγματα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:

Να σου θυμίσω πρώτα ότι εγώ δεν είμαι πολιτικάντης. Δηλαδή τι εννοώ. Τα κόμματα δεν μπορούν να αποφασίζουν ποιες επενδύσεις θα γίνονται ή δεν θα γίνονται σε μια περιοχή. Και είμαι ξεκάθαρος. Δεν είναι δουλειά των κομμάτων να αποφασίζουν αυτό που με ρωτάς. Θα σου πω βέβαια τη θέση μου.

Έχω πάρα πολλές επιφυλάξεις γι’ αυτές τις προτάσεις επένδυσης. Αλλά λέω ότι σε μια σύγχρονη κοινωνία αυτός που αποφασίζει δεν είναι ούτε ο ο Θεοδωράκης, ούτε ο τοπικός βουλευτής. Γιατί τη μια φορά μπορεί να αποφασίζει με βάση το πόσο του δίνει η κοινωνία, ψήφους, και την άλλη μπορεί να αποφασίζει με το πόσο του δίνει ο επενδυτής. Όχι ψήφους, κάτι άλλο. Συμφωνούμε;

Άρα η πολιτική δεν παίρνει αυτές τις αποφάσεις. Αυτός που παίρνει τις αποφάσεις είναι οι Αρχές της χώρας, είναι τα Δικαστήρια της χώρας, είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι οι τοπικές Αρχές. Εγώ λοιπόν λέω: κάθε επένδυση πρέπει να κρίνεται γι’ αυτό το συγκεκριμένο.

Δεν έχω οριζόντια απάντηση δηλαδή ότι πουθενά στην Ελλάδα δεν θα κάνουμε εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου. Μπορεί να γίνει. Πες μου όμως πως θέλεις να γίνει η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου; Πείσε με ότι εδώ, αυτό που θα κάνεις θα έχει την προστασία του περιβάλλοντος και δεν θα το καταστρέψεις. Γιατί σημασία δεν έχει να κερδίσουμε ένα και να χάσουμε δέκα. Έτσι δεν είναι; Σημασία έχει να συνεχίζουμε να κερδίζουμε.

Άρα λοιπόν αν με ρωτάς προσωπικά από όσα μπορώ να ξέρω, χωρίς να είμαι ειδικός, είμαι πολύ επιφυλακτικός γι’ αυτές τις επενδύσεις οι οποίες προτείνονται, τις συγκεκριμένες εννοώ εδώ στην περιοχή. Αλλά αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι: οι τοπικές αρχές να αναζητήσουν διεξόδους για επενδύσεις στην περιοχή. Το «όχι» σε όλα δεν με αντιπροσωπεύει.

Είναι αστείο πια να λες «όχι» σε όλα, γιατί υπάρχουν κάποιοι που έχουν κάνει μια οριζόντια γραμμή και λέει «όχι στις επενδύσεις, όχι στην εκμετάλλευση του υπεδάφους, όχι στην εκμετάλλευση των λιμανιών, όχι οι ξένοι στα αεροδρόμια». Ωραία παιδιά. Δηλαδή; Τι σημαίνει αυτό; Αυτό το παλιό του σταλινικού καθεστώτος; Να μείνουμε μόνοι μας και ασφαλείς;
Όχι, εγώ δεν θέλω να μείνουμε μόνοι μας. Εγώ θέλω να έρθουν εδώ οι Ρώσοι, θέλω να έρθουν εδώ οι Γερμανοί, θέλω να έρθουν εδώ οι Γάλλοι, να έρθουν οι επενδυτές, να έρθουν οι Σκανδιναβοί, να έρθουν οι Καναδοί, να έρθουν οι Αυστραλοί, να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ότι αυτή η χώρα έχει πηγές και μπορεί με κανόνες σε αυτές τις πηγές να υπάρχει μια επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτό είναι το σχέδιό μας.

Αλίμονο εάν θεωρούμε ότι η χώρα πρέπει να κλειστεί στον εαυτό της γιατί υπάρχει αυτή η συνεχής κουβέντα, έτσι; Να μην επιτρέψουμε να γίνει τίποτε και αυτό είναι μια προσβολή. Το να μην επιτρέψουμε να γίνει τίποτε, είναι μια προσβολή.

Τι εννοώ; Όταν έχεις ένα εκατομμύριο και – το λέω τους μετριότατους υπολογισμούς – ανέργους ανέργους, το λέω γιατί υπάρχουν και αυτοί που είναι η μαύρη εργασία, οι σκλάβοι της μαύρης εργασίας, άνθρωποι που δουλεύουν χωρίς περίθαλψη, χωρίς δικαιώματα, γιατί κι αυτοί ουσιαστικά είναι μια ντροπή της κοινωνίας η ύπαρξη τόσο πολύ μαύρης εργασίας στη χώρα μας.

Όταν έχεις τόσο πολύ μαύρη εργασία, όταν έχεις τόσο πολύ ανεργία και θέλεις να κυβερνήσεις τη χώραυποχρεούσαι να πεις και μια επένδυση που υποστηρίζεις επιτέλους στη χώρα. Πες μας μία επένδυση εκτός από τα καφέ που θες στη χώρα. Πες μας μία!

Γιατί λένε αυτοί που κυβέρνησαν ξέρουμε ότι πολλές συμβάσεις αυτές που έκαναν, ήταν χαριστικές. Γιατί βοηθούσαν τα δικά τους παιδιά, βοηθούσαν τα συμφέροντα. Και έρχονται οι άλλοι και λένε «όχι» σε όλα. Μα όχι σε όλα; Πως θα προχωρήσει η χώρα; Να φύγουν οι Κινέζοι; Να φύγουν οι Ρώσοι; Να φύγουν όλοι; Να μην κάνουμε μία συμφωνία;

Εγώ είμαι ξεκάθαρος: να κάνουμε μια συμφωνία με τους πρώην Σοβιετικούς, με τους Ρώσους δηλαδή για την εκμετάλλευση των σιδηροδρόμων της Ελλάδας. Να το κάνουμε. Να τολμήσουμε να το κάνουμε. Το θέλουν, το ζητάνε, το σιδηρόδρομο και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να έχουν δυνατότητα εμπορικής σύνδεσης. Δεν με φοβίζουν οι εμπορικές συνεργασίες.

Με τόλμη η Ελλάδα θα περάσει στη νέα εποχή, μόνο εάν είναι τολμηρή απέναντι και στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Αλλά όχι στην επιχειρηματική δραστηριότητα των συμφερόντων, όχι στην επιχειρηματική δραστηριότητα των μεγάλων αφεντικών.

Στη διάφανη επιχειρηματική δραστηριότητα ανθρώπων που δραστηριοποιούνται είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό και έχουν καθαρές προθέσεις, φανερές προθέσεις τις οποίες κρίνει και το ελληνικό Δικαστήριο και οι ελληνικές Αρχές και οι τοπικές Αρχές.

Από  pamemprosta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου