Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Ξεκινούν οι εργασίες υλοτομίας στις Σκουριές


Ξεκινούν και πάλι οι εργασίες στις Σκουριές, καθώς, σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνη, κρίθηκε τελικά νόμιμη η άδεια υλοτομίας των μεταλλείων, η οποία είχε ανακληθεί αιφνιδιαστικά. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε προχωρήσει στην ανάκληση δύο αδειών που αφορούν τη θεώρηση της Αρχιτεκτονικής και μηχανολογικής μελέτης του εργοστασίου εμπλουτισμού της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές. H ανάκληση είχε γίνει μετά τις καταγγελίες φορέων της περιοχής προκειμένου να επανελεγχθεί κατά πόσο οι μελέτες της επιχείρησης για το έργο είναι εναρμονισμένες με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις.

Σχετικά με την υλοτόμηση της περιοχής Καρατζά Χαλκιδικής, το γραφείο του κ. Τσιρώνη εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Η υλοτόμηση και αποψίλωση της περιοχής Καρατζά αφορά μια έκταση 300 στρεμμάτων για μελλοντική εναπόθεση παραπροϊόντων εξόρυξης στις Σκουριές Χαλκιδικής. Το Υπουργείο Παραγωγικής ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πάντα ευαίσθητο σε θέματα περιβάλλοντος, ζήτησε από το αρμόδιο δασαρχείο τον πλήρη φάκελο για τα πρωτόκολλα υλοτόμησης, προκειμένου να διενεργηθούν οι αναγκαίοι έλεγχοι. Ζήτησε επίσης να μην επιτραπεί καμία υλοτομική εργασία μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου. Από τον έλεγχο που ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι, προέκυψε η νομιμότητα των μέχρι σήμερα πρωτόκολλων. Κατόπιν αυτού θα εφαρμοστεί ο νόμος. Κάθε άλλη πληροφορία που έχει δει το φως της δημοσιότητας, δεν αντιστοιχεί σε ενέργειες του Υπουργείου μας».

Λαφαζάνης: Δικαίωμα των εργαζομένων να διαμαρτύρονται, διασφαλισμένες οι θέσεις εργασίας

Το πρωί της Τετάρτης οι εργαζόμενοι των μεταλλείων στις Σκουριές πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος. «Οι Σκουριές είναι το σπίτι μας», ήταν ένα από τα συνθήματα που επικράτησαν στα πανό. Οι μεταλλωρύχοι διαμαρτύρονταν μέρες για την ανάκληση της άδειας, καθώς υποστήριζαν πως θα οδηγήσει σε κλείσιμο του έργου και συνεπώς τους ίδιους στην ανεργία.

«Είναι δικαίωμα των εργαζομένων να διαμαρτύρονται, αλλά είναι και υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και την εφαρμογή των πολεοδομικών κανόνων», ανέφερε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο υπουργός επισήμανε ότι οι θέσεις εργασίας δεν κινδυνεύουν, η απασχόληση είναι διασφαλισμένη και ότι δεν είναι δυνατό να διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι για την αντιδικία που είχε η κυβέρνηση με την εταιρεία.

Επίθεση από το ΠΑΣΟΚ

Την απόφαση αυτή έσπευσαν να σχολιάσουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, κάνοντας λόγο για μικροκομματικές σκοπιμότητες, ενώ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι οδηγεί τους εργαζόμενους στην ανεργία και ότι πλήττει σοβαρά την προοπτική των επενδύσεων στη χώρα. «Το τραγελαφικό είναι ότι μετά τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων ο αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης αναγνώρισε ότι κακώς ανακλήθηκαν οι σχετικές άδειες υλοτόμησης καθώς ήταν απόλυτα σύννομες. Το παιχνίδι που παίζουν οι δυο υπουργοί - ο ένας τον ρόλο του κακού και ο άλλος του καλού- έχει αποκαλυφθεί πλήρως», υπογράμμισε το κόμμα της αντιπολίτευσης.

Απο την Εφημερίδα των

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου