Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Τα ΜΑΤ δεν μπήκαν στη μέση, διάλεξαν πλευρά...


Για πρώτη φορά... χημικά αριστερά; Μπορεί ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης να δηλώνει για τα επεισόδια στη Χαλκιδική ότι «πολλά δεν πήγαν καλά» και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης να ζητά «απόδοση ευθυνών στην αστυνομία», αλλά το γεγονός είναι ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να εκτονωθεί -αντιθέτως φαίνεται να κλιμακώνεται- αν η κυβέρνηση δεν δώσει αποφασιστικά ένα τέλος σε αυτό που το μνημονιακό καθεστώς ονόμασε «επένδυση».

Οσον αφορά τον ρόλο και τη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ., τα γεγονότα δείχνουν ότι είναι τουλάχιστον δύσκολο να αλλάξουν αντιλήψεις και νοοτροπίες ολόκληρων δεκαετιών με την ίδια δομή και οργάνωση, χωρίς ριζικές αλλαγές, είτε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «κολλάει» στο υπουργείο Εσωτερικών είτε στο Δικαιοσύνης.


Αυτά λίγο-πολύ διαφαίνονται και από τη σχετική με τα επεισόδια ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, που ζητάει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αναλάβει τις δικές του ευθύνες. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Οι επιτροπές αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού είχαν προαναγγείλει εδώ και πολύ καιρό τη συγκέντρωση και πορεία προς τις Σκουριές. Για τρίτη συνεχόμενη φορά τα σωματεία εργαζομένων της Eldorado διοργάνωσαν αντισυγκέντρωση. Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. είχε γι’ άλλη μια φορά στόχο το κίνημα. Οι υπάλληλοι της Eldorado, όχι μόνο δεν εμποδίστηκαν στο να προσεγγίσουν το σημείο της προαναγγελθείσας συγκέντρωσης, αλλά αφέθηκαν και ανενόχλητοι να επιτεθούν με πέτρες και καδρόνια στον συγκεντρωμένο κόσμο. Οταν οι υπάλληλοι, σε συνεργασία με την αστυνομία, επιτέθηκαν στους κατοίκους, οι αστυνομικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης κατά των πολιτών του κινήματος».




Οπως αποκαλύπτει βίντεο-ντοκουμέντο της Νέλλης Ψαρρού, στην αρχή της κινητοποίησης οι εργαζόμενοι της «Ελληνικός Χρυσός» κινούνταν ελεύθερα μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ οι μεταλλωρύχοι «κατάφεραν» να πλησιάσουν τους κατοίκους εκτοξεύοντας πέτρες και οι αστυνομικοί απώθησαν βίαια και με χρήση χημικών τους διαδηλωτές κατά της εξόρυξης στις Σκουριές.

Πέρα όμως από την ανάληψη ευθυνών σε υπηρεσιακό επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, που έχει αποτελέσει ενεργό κομμάτι του Κινήματος Ενάντια στις Εξορύξεις, καλεί ξεκάθαρα την κυβέρνηση:

•Να πληροφορήσει την κοινωνία της Χαλκιδικής για τους λόγους που επιβάλλουν την καθυστέρηση έκδοσης απόφασης για το μέλλον της εταιρείας.

•Να δώσει άμεσα εντολή παύσης των εργασιών στις Σκουριές, μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασής της.

«Τονίζουμε ότι τόσο οι παρανομίες της εταιρείας όσο και η καταστροφή που επιφέρουν οι δραστηριότητές της έχουν τεκμηριωθεί. Πρέπει να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, γιατί οι καθυστερήσεις και οι κωλυσιεργίες προκαλούν αφενός μη αναστρέψιμες καταστροφές στο περιβάλλον και αφετέρου εντείνουν τις κοινωνικές ταραχές εξυπηρετώντας μόνο την εταιρεία, που αυτό είναι πάγια τακτική της. Οσοι, δε, επενδύουν στην ένταση και την πολεμική, προσδοκώντας το όποιο πολιτικό όφελος σε βάρος του κινήματος αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του, θα αποτύχουν», καταλήγει η Νομαρχιακή Χαλκιδικής.

«Δραματική έκκληση»

«Για άλλη μια φορά οι αστυνομικές αρχές αποδείχθηκαν επικίνδυνα κατώτερες των προσδοκιών με αποτέλεσμα την κλιμάκωση της έντασης, τη βίαιη συνάντηση των δύο πορειών και τελικά τη χρήση βίας και χημικών ως μόνιμη απάντηση για τον κατευνασμό των διαδηλωτών», γράφει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Αριστοτέλη, στηλιτεύοντας «τις προαναγγελθείσες διακοπές της κυκλοφορίας και τον ρόλο των εργαζομένων ως “αγανακτισμένων” θεματοφυλάκων και φορέων πίεσης της μεταλλευτικής εταιρείας».

Η δημοτική αρχή απευθύνει «δραματική έκκληση για ψυχραιμία και ταυτόχρονα παράκληση να σταματήσουν από όλες τις πλευρές οι εκατέρωθεν αντεγκλήσεις, οι προσβολές και οι αντιπαλότητες που το μόνο που καταφέρνουν είναι να πυροδοτούν και να κλιμακώνουν ένα ήδη τεταμένο κλίμα και να δημιουργούν βαθύτερο ρήγμα στην υφιστάμενη διαίρεση της τοπικής κοινωνίας». «Ζητάμε από την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις τεράστιες ευθύνες της και να λάβει εκείνες τις αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην οριστική λύση του προβλήματος και την επαναφορά της ειρήνης στην περιοχή μας», καταλήγει.

Στο μεταξύ, χθες και σήμερα οι συγκεντρώσεις στη βορειοανατολική Χαλκιδική συνεχίζονται δημιουργώντας έκρυθμη κατάσταση. Οι εργαζόμενοι έχουν στήσει μπλόκα στο Γομάτι και το Στρατώνι, καταγγέλλοντας φθορές σε δύο οχήματα που ήταν σταθμευμένα στην Ιερισσό και ανήκουν σε συναδέλφους τους.

Οι καταγγελλόμενες ζημιές αποδίδονται σε ομάδα διαδηλωτών του Κινήματος Ενάντια στις Εξορύξεις, που φέρεται ότι έσπασαν το παρμπρίζ αγροτικού Ι.Χ. κι αναποδογύρισαν ακόμη ένα αυτοκίνητο που ανήκει σε μεταλλωρύχο. Επιπλέον, χθες τα ξημερώματα, μεταλλωρύχος κατήγγειλε ότι ενώ κατευθυνόταν στη δουλειά του προπηλακίστηκε από αγνώστους στην περιοχή του λιμανιού της Ιερισσού.

Αδειασμα...

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης «άδειασε» την αστυνομία, ξεκαθαρίζοντας: «Οταν ήδη έχει προαναγγελθεί μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων, καθ’ όλα δικαιολογημένη, από μόνη της μια αντισυγκέντρωση από τους εργαζόμενους της εταιρείας δημιουργεί μια ένταση. Επομένως ο ρόλος της αστυνομίας θα ήταν να αποκλιμακωθεί η ένταση. Δεν ξέρω τι εντολές είχαν, αλλά κάτι δεν πήγε καλά. Μάλλον πολλά δεν πήγαν καλά. Αρα η αστυνομία δεν πέτυχε τον στόχο της...».

Οσον αφορά τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην «επένδυση» σημείωσε: «Το δίλημμα το έχεις σε πολλές περιπτώσεις μεταξύ των θέσεων εργασίας και τι σημαίνει η λειτουργία της Eldorado για το περιβάλλον και όλη την ανάπτυξη της περιοχής. Γιατί η λειτουργία της εταιρείας αντιστρατεύεται όλη την οικονομία της περιοχής. Εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ έχουμε καταλήξει στο να είμαστε αρνητικοί να συνεχίσει τη λειτουργία της η εταιρεία, να μην προχωρήσει η συγκεκριμένη εξόρυξη και με αυτή τη δέσμευση οφείλουμε να προχωρήσουμε».

Ευθύνες στην αστυνομία επέρριψε και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης, καθώς -όπως εξήγησε- ήταν μια συγκέντρωση των κατοίκων που οι εργαζόμενοι της Eldorado κάλεσαν σε αντισυγκέντρωση. «Σε τέτοιες περιπτώσεις το λιγότερο που κάνει η αστυνομία είναι να φροντίσει να μην έρθουν σε επαφή οι δύο συγκεντρώσεις», τόνισε, για να θυμίσει: «Ο αγώνας των κατοίκων ενάντια σε μια επένδυση περιβαλλοντοκτόνα και καταστροφική για το περιβάλλον είναι σύμβολο για εμάς».

Προσφυγές στο ΣτΕ για συνέχιση των έργων

Στο μεταξύ, τη συνέχιση των έργων και εργασιών στα μεταλλεία χρυσού της Κασσάνδρας Χαλκιδικής ζητούν ουσιαστικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας τοπικά σωματεία εργαζομένων της Χαλκιδικής, αλλά και του χώρου των μεταλλείων. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής, το Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπογείων Στοών-Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής, το Σωματείο Εργατοτεχνικών και Υπαλλήλων της Εταιρείας ΑΚΤΩΡ-ΑΤΕ-Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., «Η Αγία Βαρβάρα» και το Σωματείο Δασεργατών Βορείου Χαλκιδικής ζητούν με προσφυγή τους να ακυρωθούν αποφάσεις που εκδόθηκαν μετά τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 και σταματούν εν μέρει τις εργασίες στα μεταλλεία χρυσού της Κασσάνδρας.
Γιάννης Πανούσης: Τα στοιχεία στον εισαγγελέα, γιατί «τα πράγματα έχουν αγριέψει»...

Στις εισαγγελικές αρχές πρόκειται να στείλει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη όλα τα στοιχεία για τα επεισόδια στις Σκουριές, ώστε να εντοπιστούν οι ευθύνες των αστυνομικών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.», ο κ. Πανούσης είπε ότι -αν και περίμενε- δεν ήρθε κανείς από τους κατοίκους ή ο δικηγόρος τους στη συνάντηση που είχε ζητήσει.

«Επανεξέτασα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί και πρόκειται να τα στείλω όλα στον εισαγγελέα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός, που λίγες ώρες νωρίτερα είχε εκφράσει τους φόβους του ότι, εάν δεν αντιμετωπιστεί το θέμα των Σκουριών από την πολιτεία, το πιθανότερο είναι να υπάρξουν θύματα. «Θα έχουμε νεκρούς στις Σκουριές, αν δεν αντιμετωπιστεί πολιτικά το φαινόμενο. Τα πράγματα έχουν αγριέψει...», δήλωσε στο περιθώριο της υπογραφής συνεργασίας του υπουργείου με την Περιφέρεια Αττικής.

«Η αστυνομία βρέθηκε ανάμεσα σε 3.000 εργαζομένους από τη μία και 1.000 κατοίκους από την άλλη που συγκρούονταν. Εχω πει στον κ. Λαφαζάνη ότι η λύση πρέπει να είναι πολιτική, δεν μπορεί να είναι θέμα της αστυνομίας. [...] Είδα τις εικόνες, όμως, με άτομα που φορούσαν κουκούλες και στολές παραλλαγής να πετούν με σφεντόνες πέτρες και μπουλόνια... Η δουλειά της αστυνομίας στις Σκουριές ήταν να μη σκοτωθούν μεταξύ τους οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές που βρίσκονται σε συνεχή σύγκρουση με κινδύνους ζωής. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα χειριστεί αυτό το φαινόμενο, γιατί χρειάζεται συνολική και όχι επιμέρους αντιμετώπιση», τόνισε ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου