Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Δήμος Αριστοτέλη: Αναστάτωση με τις γεωτρήσεις της «Ελληνικός Χρυσός» – Φόβοι για επεισόδια και εντάσεις

πηγή

Αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες μέρες στον δήμο Αριστοτέλη και συγκεκριμένα στη Μεγάλη Παναγία, όπου η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» έχει ξεκινήσει την κατασκευή γεωτρήσεων στην περιοχή Τσικάρα.



Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Γεώργιος Ζουμπάς, μιλώντας στην politikixalkidiki.gr, οι γεωτρήσεις της «Ελληνικός Χρυσός» γίνονται σε απόσταση λίγων μέτρων από τη μοναδική γεώτρηση του χωριού της Μ. Παναγίας και εκφράζονται φόβοι ότι αυτό θα αποβεί μοιραίο και θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην υδροδότηση.



Παράλληλα, ο κ. Ζουμπάς υποστηρίζει ότι το θέμα αυτό θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κατοίκους και κάνει έκκληση στην πολιτεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια.



«Απαιτούμε από την πολιτεία, πριν έχουμε ένταση και πάλι στην περιοχή, να ληφθούν μέτρα και να σταματήσουν οι γεωτρήσεις, γιατί διαφορετικά οι εξελίξεις θα είναι αρνητικές και δεν θα φταίνε οι κάτοικοι», σημειώνει χαρακτηριστικά.



Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Μ. Παναγίας, Κυργιαννός Γεώργιος, τονίζει ότι στη περιοχή αυτή βρίσκεται η μεγαλύτερη υδατοδεξαμενή που ποτίζει όλη η Χαλκιδική, επισημαίνοντας ότι είναι το μόνο μέρος που δεν έχει «δηλητηριαστεί» και παραμένει καθαρό.




«Στέγνωσε ο τόπος. Σε τέσσερις μέρες άδειασε το φράγμα τρία μέτρα. Σταμάτησαν όλες οι πηγές του Χαβρία να τρέχουν. Τι θα κάνουμε εμείς; Θα στεκόμαστε με τα χέρια δεμένα;», δηλώνει ο κ. Κυργιαννός, μιλώντας στην politikixalkidiki.gr.




Μάλιστα, με ανακοίνωσή του, ο δήμος Αριστοτέλη χαρακτηρίζει απαράδεκτη και προκλητική την έναρξη ερευνητών γεωτρήσεων από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», και κάνει λόγο για ακατανόητη και προκλητική στάση της Ελληνικής Αστυνομίας, σημειώνοντας ότι η παρουσία της στην περιοχή δεν συνάδει με το ρόλο και τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πολίτες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο Δήμος Αριστοτέλη θεωρεί απαράδεκτη και προκλητική την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων από την Εταιρεία Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή «Τσικάρα» Μεγάλης Παναγίας του Δήμου Αριστοτέλη. Η δραστηριότητα αυτή, σε κοντινή απόσταση από υδρευτικές γεωτρήσεις που εφοδιάζουν με νερό ανθρώπινης κατανάλωσης τους 3.000 κατοίκους της Μεγάλης Παναγίας, θα προκαλέσει μείωση της ποσότητας αλλά και ρύπανση του νερού που θα έχουν στη διάθεσή τους οι κάτοικοι της περιοχής.

Ακατανόητη και προκλητική είναι και η στάση της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία καλύπτει και προστατεύει με ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό προσωπικού τις καταστροφικές για την ευρύτερη περιοχή δραστηριότητες της συγκεκριμένης εταιρείας. Θεωρούμε ότι η παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή δε συνάδει με το ρόλο και τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πολίτες.

Ακατανόητη είναι και η στάση της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ανανέωσε το 2016 την άδεια για τις ερευνητικές γεωτρήσεις που είχε χορηγηθεί το 2010, τη στιγμή που η εταιρεία αποδεδειγμένα παραβιάζει νόμους, αποφάσεις και περιβαλλοντικούς όρους και ενώ εκκρεμεί το θέμα της πυρομεταλλουργίας (flash smelting) και όλων των συναφών δραστηριοτήτων.

Συμμεριζόμαστε την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής που για περισσότερο από μια δεκαετία αγωνίζονται για να σώσουν τον τόπο και τις ζωές τους. Αυτοί που ζητούν τη διακοπή της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές, δεν είναι δυνατό να ανεχθούν την επέκτασή της σε άλλες περιοχές.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αριστοτέλη έχοντας την αρμοδιότητα για την προστασία του περιβάλλοντος και εκφράζοντας τη θέληση των κατοίκων, καλεί όλες τις πλευρές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποφεύγουν ενέργειες που οξύνουν ακόμη περισσότερο το ήδη βαρύ κλίμα που επικρατεί στην περιοχή.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Αριστοτέλη απαιτεί

- από την Εταιρεία Ελληνικός Χρυσός να διακόψει άμεσα κάθε δραστηριότητα στην περιοχή Τσικάρα Μεγάλης Παναγίας


- από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αποσύρει τις δυνάμεις της από την περιοχή και

- από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ανακαλέσει άμεσα και οριστικά την άδεια για ερευνητικές γεωτρήσεις στην περιοχή «Τσικάρα». Επιπλέον, να αποφασίσει την αναστολή των εργασιών για όλα τα έργα της εταιρείας που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την πυρομεταλλουργία (flash smelting)».

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου