Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Μήνυμα κατοίκων της Ιερισσού στην Eldorado και τους υποτακτικούς της


Συντάκτης: Ντίνα Δασκαλοπούλου

Την κυβέρνηση αλλά και προσωπικά τον υπουργό Aνάπτυξης βάζει στο στόχαστρο το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

Το Συντονιστικό καταγγέλλει ότι ο υπουργός «υπόσχεται στους εκπροσώπους της Eldorado νέες αδειοδοτήσεις», ενώ διερωτάται αν έχουν σκόπιμα αποδυναμωθεί οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό, η μετοχή της εταιρείας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατρακυλάει σε ιστορικό χαμηλό, ενώ η Eldorado Gold ανακοινώνει φιέστα για τις 15 Σεπτεμβρίου για να εγκαινιάσει -λέει- το εργοστάσιο της Ολυμπιάδας, το οποίο δεν έχει άδεια λειτουργίας από την πολιτεία:

«Και γιατί να μην το κάνει; Μέχρι τώρα συμπεριφέρεται στην Ελλάδα, όπως ακριβώς συμπεριφέρεται στις χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, χωρίς να ιδρώνει το αυτί των Υπευθύνων της Κυβέρνησης. Η Eldorado Gold ψεύδεται και εξαπατά κατά συρροή χωρίς να τιμωρείται για τα εγκλήματα και τις παρανομίες της. Δημιουργεί τετελεσμένα. Κι όσο αυτό συμβαίνει τόσο της ανοίγει η όρεξη για μεγαλύτερες επιδόσεις στην παρανομία και στην εξαπάτηση».

Το μήνυμα των αγωνιζόμενων κατοίκων από την Ιερισσό είναι σαφές:

«Ας το καταλάβουν όλοι: Και οι μέτοχοι της Eldorado και τα αφεντικά της και οι όμηροι εργαζόμενοι και οι κυβερνώντες και οι πολιτικοί κάθε απόχρωσης: η Χαλκιδική δεν τα θέλει τα μεταλλεία και θα τα διώξει. Θέλει να προστατεύσει τις ζωές και την υγεία των ανθρώπων από την τοξική σκόνη και τον καρκίνο. Οφείλει να προστατεύσει τα νερά της και τα δάση της.

»Η Χαλκιδική μπορεί να ζήσει με μορφές αειφόρου ανάπτυξης, όπως γίνεται χιλιάδες χρόνια και όχι με τη μονοκαλλιέργεια των μεταλλείων και την καταστροφή των βασικών της πόρων (νερά, δάση). Καλούμε τον κόσμο σε εγρήγορση και συνεχή αντίσταση για τη ματαίωση των σχεδίων τής Eldorado και των υποτακτικών της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου