Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Νέα αναβολή για τη δίκη των 21 κατοίκων της Χαλκιδικής

Από την Εφημερίδα των Συντακτών

Για την 1η Οκτωβρίου του 2018 αναβλήθηκε σήμερα, Πέμπτη, λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας ενός εκ των βασικών κατηγορουμένων, η πολύκροτη δίκη των Σκουριών. Όπως ανέφεραν στο δικαστήριο οι συνήγοροι υπεράσπισης ο άνθρωπος αναρρώνει, καθώς πριν λίγες ημέρες υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτή καρδιάς, καταθέτοντας βέβαια και όλα τα απαιτούμενα νοσηλευτικά έγγραφα.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης έχουν παραπεμφθεί κατηγορούμενοι, βάση ενός σαθρού κατηγορητηρίου, 21 απλοί οικογενειάρχες - κάτοικοι της βορειανατολικής Χαλκιδικής που στοχοποιήθηκαν από την αστυνομία της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ μέσω αμφίβολης αξιοπιστίας τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, για την επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρίας χρυσού στις Σκουριές, το Φλεβάρη του 2013.

Η δίκη έχει αναβληθεί ήδη δυο φορές: μια λόγω της πανελλήνιας αποχής των δικηγόρων και άλλη λόγω κωλύματος συνηγόρου υπεράσπισης.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι φερόμενοι ως δράστες - απλοί οικογενειάρχες και κάτοικοι στην πλειοψηφία τους της Ιερισσού και της Μεγάλης Παναγίας στη βορειοανατολική Χαλκιδική, αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, έκρηξη, κατοχή εκρηκτικών και άλλες.

Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις από τους ανθρώπους αυτούς είχαν κριθεί προφυλακιστέοι, ως ύποπτοι φυγής και τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων, για να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους, μήνες μετα...

Στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργούσε κατά πρωτοφανή τρόπο η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και όχι η τοπική αστυνομία, δεκάδες Χαλκιδιώτες εξαναγκάστηκαν παρά τη θέληση τους, να δώσουν γενετικό υλικό (DNA) στην αστυνομία, ενώ ο τότε υπουργός δημόσιας τάξης Νίκος Δένδιας ανησυχούσε μήπως χαθεί η «επένδυση»...

Άγνωστο παραμένει αν στη δίκη η εταιρία χρυσού θα θελήσει να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής. Μεταξύ των μαρτύρων κατηγορίας άλλωστε περιλαμβάνονται και στελέχη της.

Συντάκτης:
Νίκος Φωτόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου