Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Εξόρυξη Χρυσού: Μήπως τρελάθηκαν οι Χαλκιδικιώτες και δεν θέλουν την ανάπτυξη?


Η εξόρυξη χρυσού θεωρείται η πιο ρυπογόνος βιομηχανία στον κόσμο.
Δεν υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί τις καταστροφές που θα γίνουν στο Φυσικό 
Περιβάλλον της Χαλκιδικής και των άλλων νομών αν υπάρξει εξόρυξη χρυσού.


Η διαφορά είναι ότι η εταιρία υποστηρίζει ότι μπορεί να αποκαταστήσει το περιβάλλον μετά την καταστροφή του, ενώ οι ανεξάρτητοι επιστημονικοί φορείς, όπως είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ,το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, η Γεωπονική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου , το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων – Αλεξάνδρειο Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης,  η Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ.α με πορίσματά τους καθιστούν σαφές ότι οι καταστροφές θα είναι τεράστιες και μη αναστρέψιμες μετά τα 7, 20 και 30 χρόνια (όσο θα διαρκέσουν οι εργασίες εξόρυξης) συνεχών επεμβάσεων και τοξικών ρυπάνσεων όλων των ειδών.
Συνήθης πρακτική των μεταλλευτικών εταιριών είναι να πτωχεύουν και να εγκαταλείπουν τα μεταλλεία πριν «αναγκαστούν» να το κάνουν στο τέλος των εργασιών τους.

Φυσικά υπάρχει και η εκδοχή το ίδιο το κράτος να απαλλάξει τις εταιρείες από αυτήν την υποχρέωση, όπως έγινε με την προκάτοχο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε δηλαδή της ΤVX που εκμεταλλευόταν τα μεταλλεία της περιοχής και μεταβιβάστηκε με «δουλειά» του Πάχτα στην υπάρχουσα εταιρία μέσω της αγοραπωλησίας στο εξευτελιστικό και σκανδαλώδες ποσό των 11 εκατομμυρίων.





Η εξάντληση των υδάτινων πόρων που επιφέρει η βιομηχανική αυτή δραστηριότητα σε συνδυασμό με την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος οδηγεί σε ερήμωση της περιοχής με μη αναστρέψιμες βλάβες στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής και ανυπολόγιστη αποδόμηση της ύδρευσης και διατροφής του τοπικού πληθυσμού. Τα δημιουργούμενα απόβλητα από τη μεταλλευτική διαδικασία εμπεριέχουν ποικίλες επικίνδυνες εκθέσεις για το περιβάλλον και τον άνθρωπο ανάλογα με τις χρησιμοποιούμενες τεχνικές, όπως παλαιότερα ο υδράργυρος και σήμερα τα κυανίδια καθώς και άλλες τοξικές ουσίες (ξανθογονικά άλατα κ.λπ.).

Οι κάτοικοι απελπισμένοι δίνουν έναν ιερό αγώνα για να σώσουν τον τόπο τους, ο οποίος συκοφαντείται ασύστολα από σχεδόν όλα τα ΜΜΕ που ιδιοκτήτες τους είναι αυτοί που έχουν μετοχές στις μεταλλευτικές εταιρίες ή αντλούν όλη την δύναμή τους από το κράτος. Τα οποία ΜΜΕ επί τόσα χρόνια διαδηλώσεων και οργής από τους κατοίκους δεν είδαν τίποτε, δεν άκουσαν τίποτε και μόνο το αντιλήφθηκαν μόνο με την επίθεση και τον εμπρησμό στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Σιώπησαν όμως πάλι και δεν γνωρίζουν τίποτε για τις συλλήψεις 15χρονων μαθητριών από την αστυνομία. Ποιο λογικό μυαλό μπορεί να πιστέψει ότι υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να έχει γίνει αυτό το τρομοκρατικό χτύπημα από μαθήτριες της Α’ Λυκείου;

Τι συμβαίνει με τους Χαλκιδικιώτες λοιπόν; Τρελάθηκαν ομαδικά; 
Δεν θέλουν την ανάπτυξη, δουλειές, ένα καλό μέλλον για τα παιδιά τους; 




Στην Ιερισσό απ’ όπου κατάγομαι και την ξέρω καλά, οι κάτοικοι κατά 95 % αντιστέκονται σθεναρά κατά των μεταλλείων. Αυτό το 95% περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους, όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων, όλες τις ηλικίες, όλες τις μορφώσεις. Γιατί αυτό με τα ΜΜΕ;

Μήπως τα συμφέροντα και τα λεφτά είναι πολλά; Μήπως θα έρθει πάλι η εποχή που θα αναρωτιόμαστε πως δεν το είχαμε καταλάβει στην ώρα του για να το προλάβουμε, ότι θα γινόταν η τεράστια καταστροφή στην φύση, στην οικονομία και στις υπάρχουσες θέσεις εργασίας; Δεν δικαιολογείται λοιπόν κανείς στο να μην ξέρει, στο να μην φροντίσει να μάθει.





πηγή κειμένου thessalonikimesaapoeikones


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου